Colle Firata, moderne wijnen uit een klassieke regio
Colle Firata is gelegen in het noordelijke deel van Piemonte, net boven Asti, in de heuvels van het dorp Monferrato. Het gebied bestaat uit groene heuvels, kleine dorpjes en oude kastelen. Wijnbouw is hier gedurende de geschiedenis alom aanwezig geweest en de wijnranken bepalen ook op dit moment nog het landschap.Wijnhuis
Het nieuwe wijnhuis is in 2008 gebouwd. In dat jaar zijn ook de wijnstokken aangepland. De eerste oogst was in 2012. Op dit moment beslaat de totale productie zo'n 20.000 flessen per jaar. Het is een familiebedrijf dat onder leiding staat vn Tommaso Martelli, de zoon van de oprichter. De familie Martelli heeft van Colle Firata een prachtig modern familiebedrijf gemaakt met de insteek om de traditie van het land en het maken van wijn levendig te houden in de regio. Het nieuwe moderne wijnhuis is gebouwd naast de oude kelder, die nu nog dienst doet voor de houtrijping. In het wijnhuis staat veel moderne apparatuur om het proces van wijn maken zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. Echter, geheel volgens de filosofie van de familie kan dit alleen maar leiden tot goede wijnen als er daarnaast met veel liefde en kennis wordt gewerkt. Hiertoe wordt gebruikt gemaakt van de jarenlange ervaring van de Eunologist, wijnmaker Albeto.
Tijdens mijn eerste bezoek aan Colle Firata in augustus 2019 had ik het genoegen door hem ontvangen te worden. Hij leidde mij rond en sprak met zoveel passie over het werk en de wijnen dat ik onmiddellijk verkocht was. Na de rondleiding volgde een proeverij in de nieuwe ontvangstruimte met uitzicht over de groene heuvels en de wijngaard Campo Firata. Iedere wijn werd met dezelfde liefde ingeschonken en beschreven. Het mocht volgens hem niet ontbreken aan de lokale kaas en vleeswaren natuurlijk. Tot slot kreeg ik nog de mogelijkheid om enkele wijnen te proeven vanuit de barriques, wijnen nog niet rijp om in de fles te gaan, maar waar wel al heel veel potentieel uit bleek. Het werd een hele mooie middag waarin ik definitief wist dat ik deze wijnen naar Nederland moest gaan importeren.
Er wordt gebruik gemaakt van grote stalen tanks alsmede Frans en Amerikaans eikenhout voor de rijping van de verachillende wijnen. Het hout wordt enkel nieuw gebruikt. Bij Colle Firata wordt ernaar gestreefd om een goede prijsstelling te creëren. Een zeer goede wijn voor een vriendelijke prijs. Dit is nog iets waarin wij elkaar goed konden vinden. Ook bij onze wijnhandel streven we naar een eerlijke beloning voor de wijnmaker en tegelijkertijd een eerlijke prijs voor de consument met onze lage opslag en efficiënte werkwijze. De prijs-kwaliteit verhouding voor de wijnen van Colle Firata is daardoor van hoog niveau. Dit alles zorgt met de passie en commitment van de mensen in de wijngaarden, de wijnmaker en de kennis van het land voor zachte wijnen met rijke aroma's waar Colle Firata voor staat.
Wijngaarden
In totaal heeft Colle Firata 3 hectare aan wijngaarden rondom het wijnhuis. Het grootste perceel is Campo Firata, gelegen op het zuidwesten en bestaande uit kalkrijke kleigrond. Hier groeien voornamelijk twee klassieke Piemontese blauwe druivenrassen: freisa en barbera. De rest van de wijngaard wordt ingezet voor merlot en viognier. Hiermee worden wijnen verkregen voor 3 DOC's en 1 DOCG.
Recentelijk heeft Colle Firata twee nieuwe wijngaarden aangeplant. De wijngaard Montalberto is een heuveltop naast het wijnhuis. Op het oosten is Nebbiolo aangeplant en op het zuidwesten de inheemse Grignolino, bekend van zijn lichtrode wijnen. De tweede wijngaard is Samnent, gelegen op het zuidwesten. Hier worden barbera en viognier aangeplant waar al zoveel succes mee is geboekt op Campo Firata. Daarnaast komt er een perceel met Arneis, de lokale witte wijndruif.
Wijnen
Colle Firata maakt zes verschillende wijnen. Twee witte en 4 rode. Voor de witte wijnen genaamd Iberis en Termidoro worden viognier druiven gebruikt. Het verschil zit in het rijpingsproces. De Iberis blijft wat frisser door een rijping op grote stalen tanks, waar de Termidoro een langere rijping krijgt op Frans en Amerikaans eikenhout. Dit zorgt voor een krachtige aromatische witte wijn.
De rode wijnen zijn ook op te delen in twee soorten. Enerzijds de op staal gerijpte en lichtere wijnen: Converso en Barbera. De Converso is een blend van freisa, merlot en barbera. Een uitstekende wijn voor gastronomische wijn spijs combinaties en de Barbera is een 100% barbera. Vol en fruitig. Aan de andere kant staan de Mediliano en Vertumno. Beiden worden tussen de 24 en 36 maanden gerijpt op FRans en Amerikaans eikenhout. De Mediliano is gemaakt met barbera druiven en verkrijgbaar in verchillende oudere jaargangen met elk een eigen karakter. De Vertumno is een 100% nebbiolo en onmiskenbaar een geweldig krachtige volle wijn. De rode wijnen doen het erg goed in wijn-spijs combinaties.
Reacties